Beklentiler, hayaller, kaygılar Posterist’te
6 Haziran 2022

30 Mayıs 2022

Gündelik hayatı etkileyen, insanı değiştiren toplumsal meseleler posterlerde dile geldi. Dünyanın farklı yerlerinden tasarımcıların toplumları derinden etkileyen gündelik meselelere dair sözleri Ayasofya’nın birleştirici atmosferinde sergileniyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümünün Beyoğlu Belediyesi ortaklığında düzenlediği “Posterist” 1. Uluslararası Poster Sergisi, farklı ülkelerden tasarımcıları “Ayrımsız” temasıyla bir araya getirdi. Sağlık, çevre, ekonomi, sosyo-kültürel sorunlar ve benzeri pek çok meselenin insanlar üzerindeki etkisine yakından bakmayı öneren sergi, dünyanın farklı köşelerinden tasarımcıların toplumsal ve bireysel bakış açılarını posterleri aracılığıyla paylaşıyor.

Sınırlı kelimeyle çok şey anlatabilme mahareti

Ayasofya Yerleşkesi’nde 30 Mayıs’ta yapılan açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Ayasofya Medresesi’nin yeniden ihyası ve inşası sonrası yapılan uluslararası bu etkinliği güzellik ve faydalılık ekseninde değerlendirdiğini kaydederek, “İslam düşüncesinde de Batı düşüncesinde de güzellik ve faydalılık bağlamında çok şeyler söylenmiştir. Bu bağlamda çağdaş poster uygulamalarını ve bunu da sanat olarak icra etmeyi kendiliğinden bu iki kavramı bünyesinde toplayarak pratikte çözen bir alan oluşturduğunu düşünüyorum. Bizim medeniyetimiz hikmet medeniyetidir. Eskilerin vecize, kelam-ı kibar dediği özlü sözleri, sınırlı sayıda kelimeyle çok şey anlatabilme mahareti, günümüzde poster şeklinde tezahür ediyor. Poster de güzelliğiyle birlikte çok şey anlatabilirliğiyle de değer kazanan bir sanat alanı.” ifadelerini kullandı.

“Birbirimizi anlamaya vesile olsun”

Farklı kültürlerden insanları yine farklı kültürlerin yüzyıllardır var olduğu Ayasofya ve Beyoğlu’nda buluşturan serginin, birbirimizi anlamaya vesile olmasını dileyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Bazen nesil farkı bazen kültür farkı diyoruz. Birbirimizi anlamakta zorluk yaşıyoruz. Ayrımsız temasıyla hazırlanan bu sergi; farklı kültürlerin, farklı dillerin, inançların ve yaşam tarzlarının yüzyıllardır var olduğu Beyoğlu’nda çok anlamlı olacaktır.” diye konuştu.

Serginin katılımcıları arasında yer alan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ise Ayasofya Medresesi’nde sanat icra edilmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, “Bu tür faaliyetleri düzenlemek önemlidir, fakat bunun ötesinde bu faaliyetleri hayata geçirecek imkânları, ortamları, bakış açısını sağlayabilecek insanlar ve kurumlar bulmak daha da önemlidir. Marifet iltifata tabidir. İltifat da marifete tabidir. Burada marifeti gören iltifat sahipleri var ki bu sergi vücut bulmuş.” dedi.

“Bu mekânda posterler bir daha anlam kazanacak”

Proje yöneticisi ve küratör Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Amine Refika Zedeli, 1. Uluslararası Poster Sergisi’nin müşterek bir emeğin ürünü olduğunu vurgulayarak, “Grafik Tasarımı Bölümü olarak Eylül ayında sergiyi düzenlemeye karar verdik. Posterist ismini Ali Kılıç hocamız, logomuzu ise yazı ve kaligrafi üstadı Mustafa Eren hocamız tasarladı. Tüm süreci bölüm hocalarımızla dayanışma içinde yürüttük. Öğrencilerimizi de projeye dahil ettik.” dedi.

Şubat ayında başlayan yarışmaya 32 farklı ülkeden 736 tasarımcının başvurduğunu, 24 kişilik jüri kadrosunun 99 posteri sergilemeye değer gördüğünü dile getiren Zedeli şöyle devam etti:

“Şu an Ayasofya Camii’nin bitişiğinde, Ayasofya Yerleşkesi’ndeyiz. Ayasofya zamansız bir mekân. Böyle bir atmosferde sergimizi açtığımız için çok mutluyum. Buradan sonra Beyoğlu Sanat Galerisi’nde de sergimizi sanatseverlerle buluşturacağız. Farklı kültürlerin birleştiği bu iki ayrımsız noktada ziyaretçilerin etkileşimiyle posterler bir daha anlam kazanacak.”

99 poster 20 Haziran’a kadar Ayasofya’da

Her sene farklı temalarla tekrarlanacak Uluslararası Poster Sergisi’nin jürisi ulusal ve uluslararası seçkin akademisyen ve tasarımcılardan oluştu. Şubat ayında başlayan yarışma süreci mayısta sonlandı. Jüri değerlendirmesinin ardından sergilenmeye değer görülen eserler 23 Mayıs’ta ilan edildi. Türkiye, Polonya, Endonezya, İsviçre, Meksika, Moritanya, İran, Fransa, Çin, Macaristan, Hindistan ve Arnavutluk’tan tasarımcıların farklı bakış açılarıyla oluşturduğu 99 poster tasarımı, 30 Mayıs-20 Haziran tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ayasofya Yerleşkesi’nde, 23 Haziran-15 Ağustos tarihleri arasında ise Beyoğlu Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

 

Galerideki posterlerin tam boyutunu görebilmek için görsel üzerine tıklayın. 

Sergilenen posterlerin tamamını posterist.org adresinde görebilirsiniz.