Sürekli Denetim Verimliliği Artırıyor
28 Haziran 2024

Üniversitemiz ve Güney Afrika Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı İçin Sürekli Denetim" başlıklı uluslararası panel, Ayasofya Yerleşkemizde gerçekleştirildi.

Kamu kaynaklarının etkin kullanımında sürekli denetim oldukça önem taşıyor. Üniversitemiz ve Güney Afrika Üniversitesi bu noktada sektörün önemli temsilcilerinin buluştuğu "Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı İçin Sürekli Denetim" başlıklı önemli bir panele imza attı. Kamu Sektörü Uluslararası Denetimi için Sürekli Denetim (CAPIA) Projesi'nin temel bir bileşeni olan panelin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek yaptı. Rektörümüz, dünyada sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin tüm ülke ekonomileri açısından “küresel acil çağrı” olarak belirlendiği bir dönemden geçildiğine dikkat çekti. Üniversitelere önemli görevler düştüğünü anlatan Rektörümüz, “Kamu sektörünün ekonomik yapısı içindeki büyüklüğü ile bu büyüklüğü etkileme aracı olan bütçesi ile sosyal fayda sağlamaya dönük uygulamaları dikkate alındığında; kaynakların kullanımında bozucu etkileri önlemek ve sosyal faydayı sağlamaya dönük etkin politikaları geliştirmek önemli amaçlardandır. Dünyada iyi uygulama örneklerine bakıldığında e-devlet uygulamalarının ve dijitalleşmeye dayalı mobil aplikasyon ve hizmet sunumunun yaygınlaşmakta olduğu gözlenmektedir. Bu da kamunun ölçek büyüdüğü dikkate alındığında büyük veri yönetimini, denetimini ve sürekli izleme ve kontrollerin yapılmasını gerekli kılmaktadır.” dedi.

Modern Yaklaşımlara Dayalı Denetim

Tüm kamu hizmetlerinin sunumunda gerekli olan kişisel verilerin işlenmesinde olası riskleri yönetmek ve siber güvenlik alanında güçlü bir altyapının varlığına yönelik güvence vermek için denetime ihtiyaç olduğuna da vurgu yapan Rektörümüz, “Bu açıdan değerlendirildiğinde mevzuat uyumu gerçekleştirmeye dönük geleneksel denetim yaklaşımları artık yetersiz kalmaktadır. Bunun yerine teknolojik imkanlardan yararlanan modern yaklaşımlarla ve veri analizine dayalı sürekli denetime ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda makine öğrenmesi, derin öğrenme ve yapay zekaya dayalı denetim tekniklerine ve blok zinciri uygulamalarına dayanan güvenilir veri tabanı yönetimine ve raporlama altyapısına geçilmesi gereklidir.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Yapay Zekâya Dayalı Denetim
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. "Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı İçin Sürekli Denetim" başlıklı panelin moderatörlüğünü İzmir Bakırçay Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Sezer Bozkuş Kahyaoğlu üstlendi. Oturumda Güney Afrika Ünivetsitesi Finansal Yönetim Biriminden Prof. Lourens Erasmus,  “Kamu Sektörü Kemer Sıkma Önlemleri”,  Güney Afrika Ünivetsitesi Denetim Biriminden Ilse Morgan, "Hesap Verebilirlik ve Şeffaflığa Ulaşmak için Sürekli Denetim";  Üniversitemiz İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Turgay Geçer “Kamu Sektöründe Fintech", İktisat Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Bilal Bağış ise “Kamu Kaynaklarının Verimliliği: Türkiye'de Son Dönemde Alınan Kemer Sıkma Önlemleri" başlıklı birer konuşma yaparak katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcıların, kamuda yapay zekâya dayalı denetim tekniklerini içeren  güncel gelişmeleri ve deneyimlerini paylaştıkları panel, ülkemizde son dönemde başlayan kamuda tasarruf tedbirlerine yönelik iyi uygulamaların geliştirilmesine katkı sundu.