“Prensibimiz, Dokunmadan Dokunmak ve Korumaktır”
6 Ekim 2023

Tüm dünyanın ortak kültür varlıkları üzerine alanın uzman isimlerinin konuk edildiği “Kültürel Miras Buluşmaları” serisinin 8.’sinde Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Nilgün Olgun’u ağırladık.

Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM) ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nün organize ettiği “KURAM Kültürel Miras Buluşmaları” serisinin sekizincisi 26 Eylül 2023 tarihinde Ayasofya Yerleşkesinde gerçekleştirildi. KURAM Kültürel Miras Buluşmalarının sekizincisinde konuk olan Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Nilgün Olgun, “Restorasyon Uygulama İlkeleri ve Örneklerle Uygulama Detayları" başlıklı sunumunda; kendisinin kontrollüğündeki restorasyon şantiyelerinden örneklerle, kültürel mirasın korunması ve mirasa yapılacak müdahale yöntemlerini anlattı. Restorasyonun farklı uzmanlık alanlarının beraber yürüttüğü ortak bilim dalı olduğuna dikkat çeken  Nilgün Olgun, "Restorasyonda ilk prensip, dokunmadan dokunmak ve korumaktır" dedi ve öğrencilere şöyle seslendi: “Felsefeniz, işe başladığınızda ne olduğu değil, arşivden gelenleri sizin nasıl yorumladığınızdır. Bitmez ve tükenmek bilmeyen bir geçmişe sahip olduğumuzu unutmayalım. Doğru restorasyonlarla daha iyisini hep birlikte yapabiliriz.”

Mimar Nilgün Olgun, ayrıca konuşmasında Aslangöğsü Restorasyon’unun da içinde bulunduğu çok sayıda proje hakkında bilgi verdi.KURAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur Şimşek ile Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mine Esmer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen program Ayasofya Yerleşkemizin avlusundaki soru ve cevap bölümünün akabinde sona erdi.