Taşı Taşırmak -Süleymaniye’yi Bir Okuma Denemesi
13 Nisan 2023

İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Özel, Ramazan Takvimi söyleşilerinde 'Taşı Taşırmak' isimli eserin yazarı Doç. Dr. Ahmet Murat Özel’i konuk etti.

İslami İlimler Fakültemizin düzenlediği “Ramazan Takvimi” başlıklı söyleşi serisimiz  tüm hızıyla sürüyor. Prof. Dr. Mustafa Özel’in moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğe bu kez “Taşı Taşırmak” isimli eserin yazarı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Murat Özel konuk oldu. “Taşı Taşırmak -Süleymaniye’yi Bir Okuma Denemesi” konusunun işlendiği programda Mimar Sinan’ın, medeniyetimizin kusursuz tezahürü olarak inşa ettiği Süleymaniye Camii’nin anlam ve hikmeti konuşuldu.

Neden Süleymaniye?

Eserinde Süleymaniye’yi bir roman kahramanı gibi gözlemleyen Doç. Dr. Ahmet Murat Özel, Süleymaniye’nin ilk işlevinin içinde namaz kılınması olduğunu dile getirerek, “Süleymaniye ile hemşeriyiz. Süleymaniye ile oturup konuşabiliriz, diyalog kurabiliriz. Diyalog kuramayacağımız kadar tarihe atılmış, diyalog kuramayacağımız kadar büyük, diyalog kuramayacağımız kadar pahalı, diyalog kuramayacağımız kadar müze değil. Ben kitabımda da özellikle bunun altını çizmek istedim. Kısacası camileri severim. Etrafımızda gördüğümüz camilerle temasa geçip, diyalog kuralım. Ben Süleymaniye ile diyalog kurmaya çalıştım.” dedi.

Süleymaniye’ye Bakmak…

Eserinde Süleymaniye’ye çeşitli noktalardan bakan ve kendine has ama interdisipliner yollarla yaklaşan Özel, şunları dile getirdi:

“Süleymaniye’ye aşağıdan bakmak, Süleymaniye’yi büyütüyor ve Süleymaniye'deki matematiği biraz gizliyor. Aşağıdan bakınca Süleymaniye, Dünya’ya benziyor. Yukarıdan bakıldığında, ilke ve prensipler karşımıza çıkıyor. Kendi hizamızdan baktığımız zamansa malzeme, usta ve ustanın dokunuşları görülüyor. Oturduğumuz yerden bakabildiğimiz bir pencereyi görüyoruz. Bize göre ölçeklenmiş bir kapıyı görüyoruz. Hangi açıdan bakarsak bakalım Süleymaniye, muhteşem bir camidir.”

Program, Prof. Dr. Mustafa Özel’in camiler hakkındaki kitapların öneminden bahsetmesi ve okuyucuya sunacağı katkıları dile getirmesiyle sona erdi.